Dintex verduurzaamd door!

Naast een assortiment gemaakt van Virgin (nieuw) katoen, neemt het aandeel van gerecycled katoen in ons assortiment toe. Dintex gaat hierin zelfs nog een stap verder!

Om gebruikt katoen nieuw leven in te blazen is een goede samenwerking noodzakelijk tussen producent, leverancier en de klant.

De producenten waar Dintex mee samenwerkt voldoen allemaal aan de wettelijk gestelde eisen waar een bedrijf aan moet voldoen en bezitten allemaal de certificaten die verplicht zijn.  Zo wordt er ook regelmatig gecontroleerd of ze blijven voldoen aan de gestelde eisen.

Downcyclen en Upcyclen

Afgekeurd textiel is goed recyclebaar en kan goed hergebruikt worden voor andere industrieën zoals bv. de automobielindustrie en witgoed. Na het recycleproces kan het bv. dienen als isolatiemateriaal. Dit proces wordt downcyclen genoemd.

Deze methode wordt in de recycle industrie het meeste gebruikt.

Als textiel niet meer als afval weggegooid wordt, maar gerecycled wordt tot een nieuw product, spreken we van een circulair systeem. Hierbij is dan geen sprake meer van afval, maar wordt alles hergebruikt.

Naast downcyclen bestaat er ook upcyclen. Voeg je meer waarde toe aan, in dit geval, end-of-life-textiel, dan wordt het meer waard dan het oude product noem je dit upcycled.

Pre- en Postconsumer

Katoen kan gerecycled worden van textielafval uit de textielindustrie, dit wordt pre-consumer  genoemd. Maar katoen kan ook gerecycled worden van weggegooid/afgekeurd textiel door de consument of het bedrijf. Dit wordt post-consumer genoemd.

Pre- en Postconsumer textiel kan op 2 manieren gerecycled worden, namelijk Mechanisch of chemisch.

Mechanisch of Chemisch gerecycled katoen

Bij Mechanisch gerecycled katoen worden het textielafval teruggebracht tot vezels. Van deze vezels wordt veelal direct nieuw doek gemaakt. Dit wordt weer gebruikt als isolatiemateriaal in bv. auto’s of ondervloeren. Een nadeel van dit proces is dat de vezels steeds korter worden.

Chemisch gerecycled katoen is een vrij nieuw proces. Het katoen wordt met behulp van een oplosmiddel, wat ook gebruikt wordt bij de productie van Tencel, opgelost. Dit is een milieuvriendelijk en duurzaam proces. Door dit proces kunnen de vezels opnieuw gesponnen worden, zoals bij nieuw katoen.

Beide processen zijn milieuvriendelijker dan de productie van nieuw katoen. Het recyclen kost namelijk geen landbouwgrond, pesticiden, insecticiden én verbruikt veel minder water.

 

 

 

Nieuw concept

Dintex is samen met een partner al in een vergaand stadium om het afgekeurde textiel zodanig te upcyclen dat er o.a. nieuwe garen van gemaakt kunnen worden, waar weer bedlinnen en badlinnen van geproduceerd kan worden

Dintex heeft een nieuw concept bedacht om nog meer te verduurzamen. Klanten kunnen hun end-of-life textiel retour brengen. Dintex zorgt dan dat het retour gebrachte textiel aangeboden wordt in het recycle proces.

In samenwerking met o.a. Dienst Justitiële Inrichtingen is er dan ook gestart om afgekeurd textiel retour te brengen naar Dintex.

Het textiel wordt schoon en droog aangeleverd. Bij Dintex wordt het gesorteerd op gekleurd goed en witgoed.

Om het textiel tot balen te kunnen persen is er een grote textiel balenpers aangeschaft.

 

Balenpers

 

Hierin wordt het gesorteerde textiel geplaatst en uiteindelijk tot grote balen geperst.

Deze balen worden bij Dintex schoon en droog opgeslagen en regelmatig afgehaald om uiteindelijk verwerkt te worden tot een nieuw bruikbaar product.

 

Balenpers

Op deze manier draagt Dintex ook zijn steentje bij aan een circulaire economie en daarmee een duurzaam en beter milieu.

Het doel is om het circulaire textiel als nieuwe tak volledig op te nemen in het assortiment en meer klanten de mogelijkheid te bieden om hun end-of-life textiel bij Dintex te laten verwerken!

Wil je meer informatie ontvangen over het retour sturen van end-of-life textiel of over het aanbod van gerecycled artikelen, neem dan telefonisch contact op: 0227-594 694 of mail naar sales@dintex.nl